SVJETSKI DAN MOLA

0
1101

U Gimnaziji „Ismet Mujezinović“ Tuzla obilježen je SVJETSKI DAN MOLA u čast jedne od najvažnijih konstanti – Avogadrovog broja. U mjesecu oktobru se slavi „Mole Day“, dan obilježavanja krtica i Avogadrovog broja, odnosno broja čestica u jednom molu tvari.

Avogadrov broj iznosi 6,022045×1023 čestica/mol. Ovaj broj je povezan s jednom od sedam osnovnih fizičkih veličina, količinom supstance i njenom mjernom jedinicom-mol.
U čast Avogadrovog velikog doprinosa u rješavanju vjerovatno najvećeg problema svog vremena – uspostavljanju razlike između atoma i molekula – broj čestica u jednom molu supstance se naziva Avogadrov broj.
Avogadrov broj nije otkrio, tj. izračunao Amadeo Avogadro nego njemački hemičar Jozef Lošmit. Lošmit je bio prvi naučnik koji je izračunao broj čestica u 1 cm3 gasa pri standardnim uslovima. Vrijednost 2,6867773×1025 m-3 poznata je kao Lošmitova konstanta.

Učenici izborne grupe biologija-hemija trećih i četvrtih razreda s profesoricom hemije Senadom Aljić su pripremili program i izveli oglede, a obilježavanju „Mole Day“ prisustvovali su učenici Osnovne škole „Tušanj“ uzevši učešće u izvođenju eksperimenata.

SHARE