Obilježen Svjetski dan srca u Gimnaziji “Ismet Mujezinović”

0
2019

Svjetski dan srca obilježava se 29.septembra. U petak, 28. septembra 2018. godine, učenici i osoblje Gimnazije “Ismet Mujezinović” u Tuzli su u prostorijama škole po prvi put upriličili prigodan program u povodu Svjetskog dana srca. Pod rukovodstvom profesorice biologije Mirsade Begović, osmišljena je priredba u kojoj su učestvovali učenici od prvog do četvrtog razreda. Prisutni su imali priliku uživati u programu, mnogobrojnim talentima naših učenika koji su kroz dramu, pjesmu, panoe i prezentaciju uspjeli dočarati važnost srca kao neizostavnog organa u organizmu svakog čovjeka. U okviru priredbe su učenici zdravstvenog smjera dali poseban doprinos. Potrudili su se prikupiti i prezentirati informacije o građi i funkciji srca, te ukazati na važnost prevencije kardiovaskularnih bolesti. Akcenat je stavljen na slogan ovogodišnje kampanje Zavoda za javno zdravstvo FBiH pokrenute u povodu Svjetskog dana srca, koji glasi : “Čuvaj svoje srce! Čuvajmo svoja srca!”.
Doktorica Selma Kurtalić, profesorica medicinske grupe predmeta za zdravstveni smjer, napravila je stručni osvrt na sveukupno zdravlje i poboljšanje kvalitete života. Ukazala je na važnost adekvatne fizičke aktivnosti te zdrave ishrane koja je vrlo važan segment čovjekove svakodnevice.
Stres, kojem smo svi izloženi, također ima štetan uticaj na srce, te je profesorica odlučila podijeliti prisutnima par savjeta uz pomoć kojih se stres može smanjiti ili, u najboljem slučaju, eliminirati.
Svi prisutni su dobili i promotivni materijal Klinike za invazivnu kardiologiju UKC-a Tuzla.
Nadamo se da će ovogodišnja inicijativa profesorice Begović prerasti u tradiciju Gimnazije “Ismet Mujezinović” , s obzirom na pregršt kvalitetnih informacija i program prilagođen svačijem ukusu.

SHARE