PORUKE MATURANATA GIMNAZIJE „ISMET MUJEZINOVIĆ“

0
2215

PORUKE MATURANATA GIMNAZIJE „ISMET MUJEZINOVIĆ“

Nakon intervjua sa učenicima prvih razreda, novinarska sekcija je postavila par pitanja i maturantima naše škole. Od njih smo pokušali saznati što više detalja iz njihovog perioda u našoj školi, a oni su sa nama podijelili i svoje tajne i savjete za mlađe generacije.

 1. Možeš li nam ukratko opisati protekle četiri godine? Kroz kakve poteškoće ste prolazili, čemu ste se radovali?
 2. Esma S. : Što se društva tiče, bilo je zabavno. Upoznala sam mnoge prijatelje i vjerujem da ćemo ostati prijatelji još dugo. Prve dvije godine školovanja navikavala sam se na školski ambijent, upoznavala prijatelje. Druga je to sredina za razliku od osnovne škole.

Damir M. : Poteškoće na koje sam naišao su bile većinom u vezi predmeta i klizavog poda, ostalih nije bilo.

Azur R. : Poteškoća uvijek bude, to je sastavni dio života, pa i školovanja. Ne mogu precizirati baš neke, ali su one dio procesa odrastanja, bitno je da smo prošli kroz sve to. Mislim da smo se najviše radovali izletima i našim uspjesima tokom školovanja.

 1. Da li je škola ispunila tvoja očekivanja, da li si ti ispunio/la svoje ciljeve?
 2. Damir M. : Škola je u potpunosti ispunila moja očekivanja. Jedino je bio problem što je nastava prerano počinjala pa se nije moglo uvijek stići na prve časove, ali ispunio sam sve svoje ciljeve i upoznao jednu posebnu osobu u mom životu.

Azur R. : Što se tiče mojih ciljeva, ispunio sam ih koliko-toliko i tu nisam imao neke određene ciljeve. Kada sagledam svoj doprinos sebi i školi tokom četiri godine, mogu reći da sam veoma zadovoljan.

Esma S. : Naravno da je ispunila. Čak i više nego što sam očekivala što mi je veoma drago. Naučila sam mnogo toga.

 1. Čemu se najviše raduješ u vezi mature?
 2. Azur R. : Sama činjenica da će se čitava generacija okupiti u svečanom ambijentu me veoma raduje.

Esma S. : Zajedničkom druženju. Posljednjoj večeri u kojoj smo svi zajedno.

Damir M. : Radujem se maturi zbog toga što će svi iz jedne generacije biti na istom mjestu i na okupu.

 1. Šta će ti ostati najviše u sjećanju na srednju školu?
 2. Esma S. : Najviše će mi ostati u sjećanju druženja, izleti, šaljivi profesori i sekcije. Mnogo sjećanja i uspomena ću ponijeti iz ove škole. Nikada se nisam pokajala što sam upisala ovu školu.

Damir M. : U sjećanju na srednju školu će mi ostati društvo, profesori i životne lekcije koje sam naučio kroz školovanje.

Azur R. : Društvo, raja, definitivno i nezaboravni momenti. Imam tu sreću da ću, nadam se, nastaviti školovanje sa makar nekim osobama meni veoma bliskim i dragim.

 1. Koji su tvoji planovi za budućnost?
 2. Damir M. : Moji planovi za budućnost su završen fakultet i uspješno zaposlenje.

Azur R. : Upisati fakultet i nadam se ustrajati u tome. Vidjet ćemo šta će biti. Ne volim “trčati pred rudu” i previše razmišljati o budućnosti.

Esma S. : Moja najveća želja jeste da postanem profesorica njemačkog jezika. Kada završim srednju školu upisat ću Filozofski fakultet u Tuzli odsjek Njemački jezik i književnost. Već sam prikupila potrebne dokumente samo mi još trebaju svjedočanstva.

 1. Imaš li neku poruku, odnosno savjet za buduće generacije?
 2. Azur R. : Družite se, provodite vrijeme skupa, doći će brzo kraj pa će vam biti žao. Okušajte se u svemu i radite ono što volite makar iz hobija tako ćete imati manje stresa.

Esma S. : Trebaju se izboriti da dobiju ono što žele. Naravno trud i rad je mnogo potreban. Škola treba da je na prvom mjestu pa onda ljubav, klubovi, sportovi, sekcije i vanredne aktivnosti. Želim vam svima mnogo sreće u ovoj školi i vjerujte da se nećete nikada pokajati što ste baš izabrali ovu školu.

Damir M. : Moja poruka za buduće generacije je ta da kroz ovu školu mogu sticati nova iskustva, neke od najljepših sjećanja i događaja u svom životu, a sigurno će tu biti dosta smiješnih događaja kojih ćete se sjećati.

 Novinarska sekcija se ovim putem zahvaljuje našim maturantima na odvojenom vremenu, kao i na savjetima koje su nam pružili. Mi ćemo se svakako truditi da ih pratimo. Želimo vam mnogo sreće u daljem školovanju i naravno da ispunite sve svoje preostale ciljeve i snove!

SHARE